22 Temmuz 2021 Perşembe

Kızlık Zarı Neden Var ?

 

Kızlık Zarı Neden Var

Biyolojik açıdan son derece kolay ve işlevsiz bir yapıya sahip olan,

kızlık zarı   neden var?Kadının  bedenindeki işlevi nedir? Neden böyle bir yapıya ihtiyaç duyulmuştur?

Vajen girişinde 1 santimetre olarak içeride bulunan kızlık zarı (hymen), namus ve bekâretin simgesi olarak tanımlanır.  Anne karnında 7-12 hafta arasında oluşur ve çocukluk döneminde vajinada oluşabilecek enfeksiyonu önler. Toplumda kızlık zarı fonksiyonel bir rolü olmayan kızlık zarı bir organ değildir. Çocukluk çağından sonra kızlık zarı işlevini yitirir.Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar neticesinde en çok kabul gören teori,  ise iç genital organları korumak amacıyla barikat görevi yapmasıdır. Lâkin yapısal olarak bu varsayış de çok fazla işlerlik kazanmamış.

Kızlık Zarı (Hymen)

Latince ismi hymen olan Kızlık zarı ülkemizde ve dünyanın belli bölgelerine hala sosyal ve kültürel yönden önemli bir yere sahiptir. Kısaca kızlık zarın kadının bir erkekle beraber olmadığının sembolüdür. Sanıldığının aksine Anatomik ve fiziksel açıdan kızlık zarının bilimsel olarak kanıtlanmış olan her hangi bir   işlevi yoktur. Bakire olan kişilerde enfeksiyonun bu kadar az oluşmasının nedeni bu kızların cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz kalmamış olmasından kaynaklanmaktadır.

Anatomik Yapısıyla Kızlık Zarı

Anatomik yapısıyla kızlık zarı vajinanın derhal giriş kısmında bulunan ortasında adet kanının ve vajinal salgıların akmasına yarayan  yarı elastiki, ince bir yapıdır. Bazı kadınlarda bu yapı çok elastik  ya da sert  olabilir. Bazılarında ise, Ortasında iki yada daha çok sayıda delik bulunabilir. Nadir durumlarda zarın ortasındaki delik normale göre daha büyük olduğundan, muayenede  zar hiç  yok gibi sanılabilir. Yine Bazı çok nadir de olsa bazı kızlık zarlarında hiç delik yoktur (imperfore himen) adet kanaması gerçekleşemediği için,  genital kanal içinde kan birikir ve kadın her adet döneminde aşırı ağrı duymaktan” yakınır. Bu oldukça ciddi bir durumdur ve kadının genital sistemine herhangi bir zarar gelmemesi için küçük bir operasyonla kızlık zarına delik açılarak içerideki kanın boşalması sağlanır.

Kızlık Zarı İlişkide Kanar Mı?

Kızlık zarı epeyi elastik olmasına karşın, cinsi ilişkiyle, parmaklarla yada muayene aletleriyle rahatlıkla yırtılan ve kanayan bir anatomik yapıya sahiptir. Ancak kızlık zarı aşırı esnek olanlarda  yapısal olarak az sayıda damar bulunması nedeniyle ilk cinsel deneyim sırsında  kanama gerçekleşmeyebilir.


Kızlık zarı onarımı (hymenoplasti). 2 metot kullanarak kızlık zarı dikimi operasyonu gerçekleştirilir. Birincisi flep yöntemi, kalıcı  olan bu yöntemde Kızlık zarı çevresindeki dokulardan çıkartılan mukoza katlantılarının yerine vajen dokusundan yeni bir kızlık zarı meydana getirilir. Ne  zaman ilişkiye girilirse kanama olur.

İkincisi ise kızlık zarının kolay bir biçimde uç uca getirildiği  geçici kızlık zarı dikimi yöntemdir.5-ile 7 gün garantisi vardır. Kısa vadede evlenmek isteyenler için ideal bir yöntemdir. İşlem yapıldığını siz söylemedikçe ya da doğum hekimi tarafından muayene olmadıkçaanlaşılmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder